Hvis du ønsker at opstille til valget, skal du først beslutte, om du vil:
- opstille alene
- opstille for et parti, der er repræsenteret i Folketinget
- opstille for en lokal borgerliste.
Alle, der opstiller til regionalvalget, opstiller på kandidatlister. Uanset hvordan du ønsker at stille op, skal du derfor udfylde en formular (kandidatliste) med en række oplysninger, som skal indleveres til formanden for valgbestyrelsen i den region, du ønsker at stille op i. Kandidatlisten skal bl.a. have et navn (listebetegnelse).
Du kan få udleveret formularen til kandidatlisten af regionen, hvis du ønsker at stille op til regionalvalget. Du får samtidig udleveret en vejledning til, hvordan du udfylder formularen.
Stillere
Partier, som er repræsenteret i det nuværende regionsråd, og som ønsker fritagelse for kravet om stillere, skal anmelde deres kandidatliste i perioden den 31. august til den 14. september 2021 kl. 12.00.
Partier, som ikke er repræsenteret i det nuværende regionsråd, skal anmelde deres kandidatliste i perioden den 14. september til den 28. september 2021 kl. 12.00. Til disse kandidatlister skal der være mindst 50 og højest 75 stillere.
Kandidatliste
Kandidatlisterne indleveres på en formular godkendt af indenrigs- og boligministeren. Formularen kan fås ved henvendelse til den region, hvor kandidatlisten ønsker at blive opstillet. Den udfyldte formular (kandidatlisten) skal indleveres til formanden for valgbestyrelsen.
En kandidatliste kan tidligst indleveres tirsdagen ni uger før valgdagen og skal være indleveret senest tirsdagen syv uger før valgdagen. Den, der indleverer en kandidatliste, har ret til en kvittering for indleveringen med angivelse af tidspunkt.
En kandidatliste skal mindst indeholde navnet på én kandidat, og må maksimalt indeholde fire kandidater mere, end der kan vælges til regionsrådet i den pågældende region.
Antallet af kandidater på kandidatlister, der indgår listeforbund, må i alt højst udgøre otte mere end det antal medlemmer, der skal vælges til regionsrådet i den pågældende region.
Listebetegnelse
En kandidatliste skal for at kunne blive godkendt af valgbestyrelsen have en listebetegnelse. En listebetegnelse, der er sammenfaldende eller giver anledning til forveksling med kandidatlisterne for et parti, der er opstillingsberettiget til folketingsvalg, kan ikke blive godkendt.
Som listebetegnelse kan ikke anvendes enkelte bogstaver såsom A, B, C osv., eller en kombination af bogstaver, der ikke danner et ord, f.eks. SF, CD, RV, KRF osv. En kandidatliste kan heller ikke få en listebetegnelse godkendt, der består af ordet ”liste” og et bogstav eller en kombination af bogstaver, der ikke danner et ord, f.eks. ”Liste T”. Man kan heller ikke få en listebetegnelse godkendt, hvori der indgår enkelt bogstaver, f.eks. ”Moderat T”.
Reglerne om opstilling og godkendelse af kandidatlister til kommunale og regionale valg findes i bekendtgørelse af lov om kommunale og regionale valg §§ 19-27.
Kandidatnavne på stemmesedlen
Angivelsen af, hvordan kandidatens navn ønskes anført på stemmesedlen, skal ske på kandidatanmeldelsen.
Kandidaternes navne skal anføres på stemmesedlen med fornavne eller forbogstaver først. Du vil som kandidat blive anført på stemmesedlerne med dit fulde navn, medmindre du på kandidatlisten har angivet en anden måde, du ønsker dit navn anført på.
På stemmesedlen skal der mindst anføres ét fornavn eller forbogstav samt efternavn eller mellemnavn. Du kan kun få anført mellem- og efternavne, som du er berettiget til at føre efter navneloven, eller mellemnavne, som er anmeldt til CPR. I stedet for fornavnet kan du anføre et kaldenavn, der er afledt af dit fornavn.
Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet.